ΣYNEPΓAΣIA φαρμακοποιών
Συνάδελφοι,
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
– ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΛΚΙΣ
– ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
– ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ
– ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΤΑΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
– ΚΟΚΚΑ ΜΙΝΑ ΒΟΛΟΣ
– ΛΑΖΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
– ΛΑΪΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑ
– ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑ
– ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
– ΠΙΣΤΟΦΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΒΑΛΑ
– ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
– ΡΑΡΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΑΚΤΙΚΟΙ
– ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑ
– ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΤΖΕΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
– ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ
– ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
– ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΤΑΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
– ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑ
ΔIEKΔIKOYME EΠIXEIPHMATIKA TO AYPIO ME TOΛMHPEΣ EΠIΛOΓEΣ ΣHMEPA
Μετέχω:
– «για να μην αποφασίζουν άλλοι
– για εμάς, χωρίς εμάς!»
Mετέχω:
– για να μην επαναλαμβάνουμε
κάθε τριετία τις ίδιες διαδρομές!
– για ν’ αλλάξουμε περπατησιά!
synergasiapharm.blogspot.com , e mail: synergasia.pharm@yahoo.gr
Συνάδελφοι,
Διανύουμε την περίοδο μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης, πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα, που έχει τα αίτιά της κυρίως στην παγκόσμια οικονομική κρίση με την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού και την παγκοσμιοποίηση. Είναι μια κρίση που διαπερνά τις οικονομίες όλων των κρατών που στηρίχθηκαν σε άυλα χρηματιστηριακά κεφάλαια και όχι στην πραγματική οικονομία συνυφασμένη με την παραγωγική δυνατότητα του κάθε κράτους.
Οι πολιτικές των Ελληνικών κυβερνήσεων υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις αδυναμίες του Ελληνικού κράτους, κατέστησαν την χώρα μας τον πιο αδύναμο κρίκο αυτού του οικονομικού μοντέλου με αποτέλεσμα να μπει πρώτη από όλες στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης με προοπτική την σταδιακή και ελεγχόμενη προς στιγμή πτώχευση της Ελληνικής οικονομίας.
Η κρίση δεν μπορούσε να αφήσει έξω τον χώρο της υγείας και πολύ περισσότερο τις δυνατότητες των ασφαλιστικών ταμείων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η αδυναμία πληρωμής επηρεάζει όλο το οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης έτσι όπως αυτό οικοδομήθηκε μεταπολεμικά. Ήταν λογικό ότι τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης θα ήταν οι φορείς που ασχολούνται με το φάρμακο και ιδίως ο πιο αδύναμος κρίκος στο κύκλωμα του φαρμάκου που είναι τα Φαρμακεία.
Η κυβέρνηση για λόγους σκοπιμότητας, εξυπηρέτησης συμφερόντων και εύκολης δημαγωγίας, προσπάθησε σχεδιασμένα να αμφισβητήσει όλο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων στην Ελλάδα. Στο στόχαστρό της μπήκαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το ποσοστό κέρδους, η σταθερή λιανική τιμή, τα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια, το Ωράριο, οι συνεταιρισμοί, το 4‰ κλπ. προσθέτοντας πρόσφατα τα ΦΥΚ και νέες εξοντωτικές ποινές για τυπικές παραβάσεις.
Με αφορμή την κρίση, προσπάθησαν και προσπαθούν τμηματικά, να ανοίξουν την πόρτα των θεσμικών αλλαγών, ίσως και για όλη την Ευρώπη, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις εντολές του ΔΝΤ και διαφόρων οικονομικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου.
Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους ριζικών αλλαγών σε βάρος μας και κάτω από την πίεση των γεγονότων, διαφαίνεται μια αρραγής αγωνιστική ενότητα του κλάδου, η οποία έπαιξε και θα παίξει σημαντικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις θα ακολουθήσουν. Αυτή η ενότητα όμως από μόνη της δεν αρκεί αν δεν δώσουμε περιεχόμενο στην εξέλιξη του φαρμακείου του μέλλοντος και δεν αλλάξουμε πρακτικές και νοοτροπίες:
«είναι ανόητος όποιος θεωρεί ότι ακολουθώντας συνεχώς την ίδια μέθοδο θα πετύχει διαφορετικά αποτελέσματα» μας λέει ο Αϊνστάιν.
Συνάδελφοι,
Διανύουμε ήδη την νέα εποχή για την Ελληνική Κοινωνία, την εποχή της οικονομικής κατάρρευσης, της ανέχειας, της φτώχειας, την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, την επίθεση των πολυεθνικών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα δικαιώματα και στις εργασιακές σχέσεις, την κυριαρχία των τραπεζών στην οικονομία και γενικά την υποταγή με πολιτικούς και οικονομικούς όρους σε ξένα κέντρα αποφάσεων με αποτέλεσμα την απώλεια μέρους της εθνικής μας ανεξαρτησίας.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω μας, πρέπει να δούμε και την νέα εποχή για το Ελληνικό φαρμακείο. Εν όψει δε της εκλογής της νέας διοίκησης του ΠΦΣ, επιβάλλεται να αλλάξουμε πολλά πράγματα στο ανώτατο συνδικαλιστικό μας όργανο. Η μέχρι τώρα πορεία του και οι διαπιστώσεις που γίνονται από πολλές πλευρές δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος για τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Για την μέχρι τώρα πορεία του ΠΦΣ, χωρίς να υιοθετούμε λογικές μηδενισμού, έχουμε επίμονα επισημάνει:
- Την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού τρέχοντας συνεχώς πίσω από τα γεγονότα, ακόμα και στα πιο εύκολα όπως π.χ η ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων.
- Την έλλειψη επιστημονικών μελετών και την επεξεργασία θέσεων.
- Την αδυναμία παρουσίασης εμπεριστατωμένων εναλλακτικών προτάσεων.
- Την υποταγή πολλές φορές στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.
- Την υποβάθμιση της Γ.Σ του ΠΦΣ και την απουσία θεματικών συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων και των επιτροπών.
- Την καλλιέργεια ενός αδικαιολόγητου εφησυχασμού με λεονταρισμούς και διαβεβαιώσεις επί παντός του επιστητού, αποτέλεσμα πολλές φορές εξωθεσμικών συνεννοήσεων εντός και εκτός ΠΦΣ.
- Την παρωχημένη οργανωτική δομή.
- Την απαξιωτική και επιλεκτική συμπεριφορά απέναντι στους τοπικούς συλλόγους.
- Την ενοχοποίηση και αποκλεισμό κάθε διαφορετικής άποψης.
- Την μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της μηχανοργάνωσης.
- Την διστακτικότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν σε αντιπαράθεση και στη δημιουργία αρνητικού κλίματος με τους φαρμακευτικούς συλλόγους εκείνους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
- Την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας με τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους.
Σε γενικές γραμμές όλα αυτά οδηγούν στην απαξίωση και την αναξιοπιστία των συνδικαλιστικών μας οργάνων. Η νέα διοίκηση του ΠΦΣ θα διαχειριστεί ιστορικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του Ελληνικού Φαρμακείου. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση πάνω σε ένα θεσμικό πλαίσιο ενάντια στα μέτρα που επιβουλεύονται οι Κυβερνήσεις, το ΔΝΤ και οι πολυεθνικές του χώρου.
Θεωρώντας αυτονόητη την μέγιστη προετοιμασία, διεύρυνση και τεκμηρίωση της αγωνιστικής μας ενότητας και απάντησης στις επιθέσεις εναντίον μας.
Κατά την δική μας άποψη, τέσσερεις είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.
Η πολύπλευρη επιστημονική επάρκεια των συναδέλφων.
– Όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι ο Φαρμακοποιός του μέλλοντος δεν μπορεί να έχει μεγάλη σχέση με τον Φαρμακοποιό των δεκαετιών του 1990 και του 2000. Για να μπορεί να παίξει με επάρκεια τον ρόλο του συμβούλου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί το γνωστικό αντικείμενο του κάθε φαρμακοποιού. Μια τέτοια αναβάθμιση ξεκινάει από το επίπεδο σπουδών, την αναβάθμιση και την διεύρυνση των μεταπτυχιακών σπουδών στα Ελληνικά πανεπιστήμια και από το προσωπικό ενδιαφέρον του κάθε φαρμακοποιού να διευρύνει τις γνώσεις του. Σήμερα αυτό θα επιτευχθεί σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια σε ευρεία και πανελλαδική κλίμακα με προτροπή και καθοδήγηση του ΠΦΣ, σε σχέση με την ουσιαστική δουλειά μεν αλλά μικρής κλίμακας που κάνουν σήμερα 1-2 Φ.Σ.
– Τα συνδικαλιστικά μας όργανα
– Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε συνδικαλιστικά στις απαιτήσεις των καιρών, τα συνδικαλιστικά μας όργανα θα πρέπει να πετύχουν συλλογική ενότητα με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, με συνεχή απολογισμό και νέο προγραμματισμό. Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να προχωρήσουν στην πλήρη οργανωτική και λειτουργική τους ανασυγκρότηση. Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να συγκροτούν τον κορμό μιας τέτοιας ανασυγκρότησης.
– Οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί
– Οι φαρμακευτικοί προμηθευτικοί συνεταιρισμοί με την εμπειρία των τελευταίων 30 χρόνων στάθηκαν δίπλα στα φαρμακεία και βοήθησαν στην ποιότητα της ζωής μας. Σήμερα καλούνται να βοηθήσουν στην επιβίωση μας. Είναι η ώρα λειτουργικών αλλαγών με στόχο την μείωση του κόστους λειτουργίας των, την μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ και την μετεξέλιξή τους και σε παραγωγικές μονάδες φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών ειδών.
Ά Τα εταιρικά φαρμακεία
– Οι συνενώσεις των φαρμακείων των φαρμακοποιών, σε εταιρικά σχήματα είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά έχουμε ήδη καθυστερήσει, αρκεί να δούμε με εμπεριστατωμένες μελέτες, ποια είναι αυτά τα σχήματα, που μπορούν να εφαρμοστούν, με ποιες προϋποθέσεις και κίνητρα θα γίνουν, σε σχέση με τα αντικίνητρα που υπάρχουν σήμερα (REBATE κατοχύρωση θέσης κλπ). Σε τι θα εξυπηρετήσουν την βιωσιμότητα των φαρμακείων και την αποτελεσματικότητά τους ως χώροι πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Αναλύοντας επιγραμματικά τα παραπάνω, στόχοι μας είναι:
Nα μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης που ακυρώνει την ύπαρξη μας και στον επαγγελματικό και στον επιστημονικό τομέα.
Να ανακτήσει ο ΠΦΣ το ρόλο του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου με λειτουργική ενότητα δράσης και του συμβούλου της πολιτείας, σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.
– Να σχεδιάσουμε, με την απαιτούμενη βοήθεια, το φαρμακείο του σήμερα, με προοπτική και μέλλον.
– Να κατοχυρώσουμε το ρόλο του φαρμακοποιού και του φαρμακείου στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και τις νέες υπηρεσίες.
– Να ενισχύσουμε το συνεταιριστικό κίνημα των φαρμακοποιών. Κοινή πορεία με την ΟΣΦΕ.
– Να προτείνουμε στην πολιτεία:
– Ενιαία μηχανογραφημένη συνταγή και ηλεκτρονική κάρτα υγείας για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
– Πλήρη μηχανοργάνωση του όλου κυκλώματος του φαρμάκου.
ε Συμβάσεις, χωρίς γραφειοκρατικές και λεόντειες υποχρεώσεις εις βάρος μας.
– Συνταγογράφηση των φαρμάκων, με γενόσημη (δραστική ουσία) ονομασία και δυνατότητα αντικατάστασης από τον φαρμακοποιό.
– Να αξιοποιήσουμε, με διαφάνεια και εγκυρότητα, τα περιουσιακά στοιχεία των συλλόγων, προς ουσιαστικό όφελος των φαρμακοποιών.
Ο ΠΦΣ Θα πρέπει:
– Να αποκτήσει την απαιτούμενη συλλογική ενότητα, με διαφάνεια, οργάνωση και τις απαραίτητες υποδομές.
– Να αναβαθμίσει τις Γ.Σ., σε όργανο πολιτικού σχεδιασμού και ενημέρωσης και να καθιερωθούν θεματικές συνεδριάσεις με την δημιουργία ευέλικτων μικρών σχημάτων μελέτης και επεξεργασίας θέσεων, εισηγητικών προς τις Γ.Σ.
– Να ενεργοποιήσει, οργανώσει και να αναβαθμίσει τους τοπικούς ΦΣ, που έχουν ανυπαρξία ουσιαστικής σύνδεσης με τον Π.Φ.Σ, με χρήματα και σύγχρονες υποδομές. Και εδώ έχουμε λίγα αλλά λαμπρά τοπικά παραδείγματα. Η τοπική δράση και ανάδειξη του κοινωνικού & επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού είναι σημαντική δουλειά τους. Αυτό δεν γίνεται με συλλόγους επαίτες για οικονομική ενίσχυση, ούτε με αποκλεισμούς και αντιπαλότητες. Οι τοπικοί Φ.Σ. μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες, όχι για να παρακάμψουν τον Π.Φ.Σ., αλλά για να του δώσουν ώθηση ώστε να ξεπεράσει αγκυλώσεις, διοικητικά συμπλέγματα και αδυναμίες, για να γίνει μπροστάρης στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διεκδίκηση.
– Να βοηθήσει στο άνοιγμα των διαδικασιών εκείνων που θα δώσουν βήμα έκφρασης, λόγου και εκπροσώπησης σε όλους τους νέους συναδέλφους που το επιθυμούν.
– Να επιταχυνθεί η δημιουργία της φαρμακευτικής πύλης στο διαδίκτυο και η προσαρμογή των φαρμακείων στις νέες τεχνολογίες, ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Με αυτές τις κατ’ αρχήν σκέψεις, στον ελάχιστο χρόνο και τον περιορισμένο χώρο, που μας δόθηκε να τις διατυπώσουμε στο Φ.Δ., κατέρχεται στις επερχόμενες αρχαιρεσίες του ΠΦΣ η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ φαρμακοποιών». Ένα σχήμα με συνέπεια θέσεων στην διάρκεια του χρόνου, που είναι χώρος σύνθεσης απόψεων, κοινής δράσης και κοινής πορείας όπου συμμετέχουν συνάδελφοι ανεξάρτητα κομματικών επιλογών που βάζουν το κοινό καλό πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση μας ότι ο ΠΦΣ και οι σύλλογοι δεν πρέπει να είναι πεδία καταγραφής κομματικών δυνάμεων.
Συνάδελφοι,
Αν δεν προβληματιστούμε σε τέτοιες κατευθύνσεις, να επενδύσουμε σε αυτές, να προσπαθήσουμε να αντισταθούμε και να αναπληρώσουμε ότι χάσαμε, σε μια εποχή έντονων ανακατατάξεων και ανακατανομής του πλούτου υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, τότε οι μέρες που έρχονται δεν θα είναι οι καλύτερες. Πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στην οργάνωση, στη φαντασία, στη δουλειά και στον συλλογικό αγώνα για μια καλύτερη επαγγελματική και κοινωνική ζωή.
Διεκδικούμε επιχειρηματικά το αύριο με τολμηρές επιλογές σήμερα, έχοντας υπ’ όψιν τη ρήση του Αϊνστάιν: «τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας δεν επιλύονται με τον τρόπο σκέψης που είχαμε όταν αυτά δημιουργήθηκαν», αλλά ούτε και με τους ίδιους ανθρώπους σε πρώτο ρόλο συμπληρώνουμε εμείς.
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
– ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΛΚΙΣ
– ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
– ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ
– ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΤΑΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
– ΚΟΚΚΑ ΜΙΝΑ ΒΟΛΟΣ
– ΛΑΖΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
– ΛΑΪΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑ
– ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑ
– ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
– ΠΙΣΤΟΦΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΒΑΛΑ
– ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
– ΡΑΡΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΑΚΤΙΚΟΙ
– ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑ
– ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΤΖΕΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
– ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ
– ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
– ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΤΑΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
– ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑ
ΔIEKΔIKOYME EΠIXEIPHMATIKA TO AYPIO ME TOΛMHPEΣ EΠIΛOΓEΣ ΣHMEPA
Μετέχω:
– «για να μην αποφασίζουν άλλοι
– για εμάς, χωρίς εμάς!»
Mετέχω:
– για να μην επαναλαμβάνουμε
κάθε τριετία τις ίδιες διαδρομές!
– για ν’ αλλάξουμε περπατησιά!
synergasiapharm.blogspot.com , e mail: synergasia.pharm@yahoo.gr