Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2011

Ευρεία επέκταση του ωραρίου για τα φαρμακεία και βλέπουμε...

Όλα τα θέματα ανοιχτά και νέα δεδομένα για τους φαρμακοποιούς θέτουν τελικά η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας στη δημόσια διαβούλευση για τη νομοθέτηση ορισμένων μέτρων τα οποία θα συνιστούν επαρκή μορφή απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Όλα τα θέματα ανοιχτά τώρα για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού

Συγκεκριμένα, ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι στο τραπέζι των σχετικών συζητήσεων  με τους φαρμακοποιούς βρίσκεται ήδη και το θέμα της λειτουργίας όλων των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για νέο θέμα στον διάλογο και αναμένεται τώρα η αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας θέσουν νέα θέματα στη δημόσια διαβούλευση και προχωρήσουν πέραν των έως τώρα συμπεφωνημένων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αν. Λοβέρδος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν και άλλα θέματα στη σχετική συζήτηση, βάσει των σχολίων τα οποία θα περιέχει η απαντητική επιστολή της Ε.Ε. προς τον ίδιο, η οποία αναμένεται εντός των ημερών. Ο ίδιος ανέφερε, πάντως, ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις ρυθμίσεις για το επάγγελμα του φαρμακοποιού θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες είδαν τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση φέρεται να είναι ανυποχώρητη για τη λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο, αλλά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, καθώς και για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και την αναθεώρηση των πληθυσμιακών ορίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αν. Λοβέρδος δεν φαίνεται να έχει πείσει τους συναδέλφους του υπουργούς της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι προχωρά σε πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και η διστακτικότητα, την οποία του καταμαρτυρούν, δημιουργεί αλυσιδωτές εμπλοκές στις συζητήσεις άλλων υπουργών με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών άλλων κλάδων, οι οποίοι οδεύουν προς απελευθέρωση.

"Αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου"


Κληθείς να σχολιάσει αυτές ακριβώς τις αιτιάσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης, ο Αν. Λοβέρδος υπογράμμισε: "Δεν υπάρχει άλλη 'γραμμή' στο πλαίσιο της κυβέρνησης ούτε διστακτικότητα. Ο έχων την ευθύνη ενός θέματος έχει και την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο θα κάνει τις συζητήσεις. Κάνω αυτά που κάνω με αυτά που ξέρω, για να καταλήξω σε αποτελέσματα που δεν θα κάνουν τη χώρα να υποφέρει. Πρέπει να υπηρετήσω το συμφέρον της χώρας, χωρίς να δημιουργήσω άλλα προβληματα. Αφήστε με να κάνω αυτό που κάνω και να το φέρω σε πέρας. Θα έχω ένταση, το ξέρω, αλλά όχι ένταση που θα δυσκολεύει τη χώρα".

Σε μια αποστροφή του λόγου του, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο σχετικός διάλογος με τους φαρμακοποιούς "έχει ολοκληρωθεί" και ο ίδιος αναμένει τώρα μόνον τα απαντητικά στην επιστολή του σχόλια της Κομισιόν. Με άλλα λόγια, ο Αν. Λοβέρδος "ρίχνει το μπαλάκι" στην Ε.Ε. και επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να βγει ευσχήμως αλώβητος από τις ασφυκτικές εκατέρωθεν πιέσεις.

Είναι περισσότερο από προφανές, πάντως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως ο συνδυασμός της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών με την οιονεί απελευθέρωση του επαγγέλματος εξουδετερώνει τον βασικό ισχυρισμό του Αν. Λοβέρδου, αλλά και των εκπροσώπων των φαρμακοποιών, σύμφωνα με τον οποίο η ελεύθερη αδειοδότηση θα οδηγήσει σε αύξηση των φαρμακείων στη χώρα και, συνεπώς, σε νέα εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με μειωμένο ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο ότι κάθε φαρμακείο θα είναι κερδοφόρο.

Βενιζέλος Β.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/01/2011  ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: