Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

ΣYNEPΓAΣIA φαρμακοποιών - Απολογισμός τριετίας

 Συνάδελφοι,
Θέλουμε εν συντομία να μιλήσουμε για την τριετία 2008-2011 που πέρασε, μια ιστορική όπως εξελίχθηκε τριετία, αν και είμαστε ακόμη στη μέση των εξελίξεων. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι οι περισσότεροι πρέπει να έχετε κατασταλάξει στα πρόσωπα που πιστεύετε ότι θα σας εκπροσωπήσουν κατά το δυνατόν καλύτερα. Θεωρούμε όμως υποχρέωση μας να το κανουμε μιας και οι συνοπτικές εκλογικές διαδικασίες που αποφάσισε η σημερινή πλειοψηφία καταργεί ουσιαστικά το άρθρο 23 του εσωτερικού κανονισμού για απολογισμό πριν την ψηφοφορία.

Το ΔΣ του ΠΦΣ πάσχει από χρόνιες παθογένειες στο σχεδιασμό, στον τρόπο διοίκησης και κυρίως στην υλοποίηση των αποφάσεων. Ο χρόνιος συγκεντρωτισμός, το βλέποντας και κάνοντας τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις, το παρασκήνιο για κάθε δραστηριότητα, η απουσία συλλογικότητας, η μη ορθολογική προσέγγιση των προβλημάτων, η λογική των φίλων και του καλού παιδιού, η αναγωγή των διαπροσωπικών σχέσεων σε θέσφατο, ο φόβος για κινητοποιήσεις, η λογική του ανάδελφου κλάδου- ακόμη και από τους άλλους συλλόγους των υγειονομικών, ο εφησυχασμός- όλα είναι υπό έλεγχο- η αντιπαλότητα σε πρωτοβουλίες και μάλιστα αγωνιστικές τοπικών Φ.Σ. κλπ οδήγησαν το ΔΣ, σε αποξένωση από την μεγάλη μάζα των συναδέλφων και στο να «είμαστε στρατηγοί χωρίς στρατό». 

Είναι γνωστό σε όλους σας ότι μεγάλα συμφέροντα διαχρονικά, αλλά τώρα με το μνημόνιο περισσότερο, εποφθαλμιούν σχεδιασμένα το χώρο μας. Ακόμη και εκθέσεις ΙΟΒΕ και ΑΛΦΑ BANK, το επιβεβαιώνουν.

Επειδή εμείς είμαστε οπαδοί, του ότι συνδικαλισμός είναι πάνω απ’ όλα η τέχνη του προβλέπειν και όχι του βλέποντας και κάνοντας.

Επειδή θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι σε μια Ελλάδα που οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές όλα τα αλλάζουν ριζικά υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και κοινωνικές κατακτήσεις χρόνων γκρεμίζονται.

Επειδή πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το σχεδιάζουν, από καιρό και όχι στους ουραγούς ή απλά στους θεατές των εξελίξεων πιέζουμε εδώ και καιρό το Δ.Σ, για σχεδιασμό μελλοντικών ενεργειών. Πολλά θέματα, κομβικά για εμάς, τα έχουμε αναλύσει και στις Γ.Σ.
Το ΔΣ δεν έχει εκπονήσει ποτέ, παρά τις πιέσεις μας, παρά τις αποφάσεις των ΓΣ, ένα σχέδιο κρίσης, με διάφορα σενάρια επίθεσης εναντίον μας, και σήμερα ακόμη δεν γνωρίζουμε πιο θα είναι το επόμενο βήμα. Μόνο αναλυτικές περιγραφές και διαπιστώσεις, γενικότητες και μεγαλόστομες διακηρύξεις και απειλές που συνήθως μένουν στα λόγια.

Σε αυτό το περιβάλλον προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε, με τις δικές μας αδυναμίες και τα λάθη και εμείς. Σε ένα Δ.Σ, που παρότι ήμασταν η δεύτερη, με υπερδιπλάσια δύναμη από τον τρίτο συνδυασμό παράταξη, βρεθήκαμε ως συνήθως εκτός όλων των σημαντικών επαφών, ακόμη και από το Ινστιτούτο δια βίου μάθησης.

Σας είναι γνωστό ότι ο ΠΦΣ διοικείται από μια μικρή ομάδα 3-4 ατόμων, που είχε όλες τις κλειστές επαφές και έπαιρνε τις κρίσιμες αποφάσεις και δεσμεύσεις, φέρνοντας το Δ.Σ προ τετελεσμένων.
Στόχος δικός μας ήταν και παραμένει:
 – η υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων του κλάδου,
 – η αγωνιστική ενότητα και η σχεδιασμένη αντίδραση μας που θα βοηθούσε τις διαπραγματεύσεις,
–  η δημιουργία εναλλακτικών προτάσεων,
–  η ελαχιστοποίηση των αντιθέσεων μέσα από την ενότητα στη δράση, την δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών μέσα και από την προβολή του κοινωνικού μας ρόλου κλπ.
Χωρίς να θέλουμε να μηδενίσουμε τις προσπάθειες σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, αλλά ούτε και να αφήσουμε αιχμές για άλλες σκοπιμότητες, θέλουμε να επισημάνουμε κάποια θέματα. διευκρινίζοντας ότι αυτή η λογική συνδικαλισμού είναι χρόνιο καθεστώς στον ΠΦΣ. Θυμηθείτε την μείωση του ποσοστού κέρδους το 1998 (το χάσαμε αυτό να δούμε εναλλακτικές πηγές, αλλά τελικά το κερδίσαμε με κινητοποιήσεις), το περίφημο 67/2000 (τι να κάνουμε τώρα δεν κυβερνάμε εμείς), τις καθυστερήσεις πληρωμών, τις συλλογικές συμβάσεις με αποδοχή «πληρωμής όταν θα έχουν λεφτά τα Ταμεία» (αυτό μπορούσαμε) κλπ.
Το ΔΣ ξεκίνησε την τριετία βρίσκοντας μπροστά του 2 σημαντικά προβλήματα που είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της παθογένειες του. 1ον Η προσπάθεια είσπραξης του rebate 3% της βιομηχανίας από εμάς -10/ 2008- και 2ον η αγωνιστική κινητοποίηση ΦΣ του κέντρου και της επαρχίας τέλη του 2008 για τον ΟΠΑΔ.

Στο πρώτο, ενώ το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να πάμε σε απεργία, που ήδη είχε αποφασιστεί από ΤΦΣ, μέλη του ΔΣ και του προεδρείου!! στους συλλόγους τους «δεν θεωρούσαν αναγκαία μια τέτοια κινητοποίηση». Αυτό δυστυχώς επαναλήφθηκε πολλές φορές από τότε, με πιο πρόσφατο την κινητοποίηση για το μεσοπρόθεσμο. Στο δεύτερο, το προεδρείο μετά την συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο σταμάτησε μια κινητοποίηση, που το ίδιο δεν είχε αποφασίσει, από τηλεοράσεως, χωρίς να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις όπως πολύ καλά γνωρίζετε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εχθρικό κλίμα απέναντι στον ΠΦΣ, ακόμη μέχρι σήμερα.

 Στο ΔΣ στηρίζαμε πρόταση για rebate 1% και συμφωνία επί όλων των θεμάτων με την τότε υπουργό κ. Κατσέλη. Η αναβλητικότητα που προέκυπτε από κομματικό φανατισμό μελών του ΔΣ, λόγω λανθασμένης εκτίμησης της πραγματικότητας, εμπόδισε την κατάθεση της εναλλακτικής απόφασης του ΔΣ. Κατατέθηκε δημόσια στην σύσκεψη παρουσία των ΜΜΕ με τον κ. Λοβέρδο πολύ αργότερα, από τον πρόεδρο του ΦΣΑ, όταν είχε αλλάξει η ατζέντα και τελικά θεωρείτε και κατάκτηση το σημερινό καθεστώς.

Εδώ φάνηκε και η έλλειψη σχεδιασμού, όταν τρέχαμε πίσω από την ανύπαρκτη κληρονομικότητα που σχεδιασμένα έβαλε η κυβέρνηση για να περάσει τα άλλα θέματα, προσπαθώντας να μας απομονώσει στην κοινωνία.

Εμείς, εν συντομία, στη φάση της μεγάλης κρίσης στηρίξαμε όλες τις αποφάσεις και του ΔΣ και των τοπικών ΦΣ. Πρώτον γιατί θεωρούσαμε ότι ο κλάδος πρέπει να είναι ενωμένος και όχι διασπασμένος, δεύτερον για να μην δώσουμε λαβή σε αυτούς που έψαχναν αφορμή για εσωτερικούς εχθρούς και απόδοση σε αυτούς των δυσμενών εξελίξεων. Επίσης στηρίξαμε κάθε κίνηση και κινητοποίηση κάθε συλλόγου, γιατί η ενότητα είναι στην δράση και όχι στην αδράνεια με σφικτή οργανωτική λειτουργία, με περιφερειακές συσκέψεις και συντονισμένη δράση με τους τοπικούς συλλόγους, με τεκμηριωμένο λόγο, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

ΕΜΕΙΣ πιέσαμε και θα πιέσουμε ξανά για μια κοινή στάση των ευρωπαϊκών ΦΣ. Δεν μπορεί όλοι να συμφωνούμε ότι ή χώρα και ο κλάδος είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης και εμείς να μην έχουμε φέρει εδώ, στην κρίση, προέδρους ΦΣ μεγάλων χωρών και δη του νότου, να μιλήσουν στα ΜΜΕ για το εκεί ισχύον καθεστώς σε όλα τα θέματα. Ότι τα λέμε μεταξύ μας δεν φτάνει. Επίσης ακόμα περιμένουμε να υλοποιηθεί η απόφαση της Γ.Σ. για ειδική δημόσια για τα ΜΜΕ και την κοινωνία ημερίδα με Έλληνες και ξένους ειδικούς για το ποιος προκαλεί την φαρμακευτική δαπάνη.
ΕΜΕΙΣ αναδείξαμε έγκαιρα την κερκόπορτα των ΦΥΚ. Διευρύνθηκε ο κατάλογος που κατέβασε τον μέσο όρο του ποσοστού κέρδους, κάτω από 20% και αυστηροποιήθηκαν οι ποινές του νέου 67/2000, του 121/2008. Για σφραγίδες και υπογραφές κλείνουν φαρμακεία, με μη δυνατότητα αναστολής.
ΕΜΕΙΣ προσπαθήσαμε να επικοινωνούμε με συνεχή ενημέρωση με πολλούς από εσάς, ανεξάρτητα από την πολιτικής σας επιλογή, θεωρώντας αυτό καθήκον και ανάγκη, και όχι να σας θυμόμαστε με την καθιερωμένη προεκλογική επιστολή ανά τριετία.
ΕΜΕΙΣ ανοίξαμε την συζήτηση για το μέλλον των φαρμακείων μας, μελετώντας αντίστοιχες ευρωπαϊκές καταστάσεις για ιδέες που ταιριάζουν στην χώρα μας. Γιατί ακόμα και αν μερικά από αυτά που σχεδιάζουν και μέσω τρόικας πιέζουν τα γνωστά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, μείνουν απλά σενάρια, πιστεύει κανείς ότι μπορούν να επιβιώσουν για πολύ 11.000 περίπου φαρμακεία-καταστήματα και 140 φαρμακαποθήκες και ΣΥΦΑ;
ΕΜΕΙΣ και άλλοι συνάδελφοι, λέμε καιρό τώρα ότι το ποσοστό κέρδους, το ΩΡΑΡΙΟ, τα ΦΥΚ κλπ πάνε πακέτο «στόχο έχουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στο χώρο του φαρμακείου», δηλαδή προετοιμάζουν το έδαφος για επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο μας. Τα σχέδια αυτά συνάδελφοι και ίσως το ιδιοκτησιακό, εκτιμούμε ότι σύντομα, μετά τις εκλογές ίσως του ΠΦΣ, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, θα ξαναρθούν στο προσκήνιο. Όπως βλέπετε όμως σε όλα τα θέματα η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της και τις συμμαχίες της, με την βιομηχανία και τους χονδρέμπορους (απαγόρευση εκπτώσεων). Εμείς τι συμμαχίες έχουμε κάνει. Είναι άριστη η απόφαση του ΣτΕ για το πληθυσμιακό, αλλά πληθυσμιακό ήταν τα 1/3000, το 1/1500 πρόσφατα και το 1/1000 που επί της ουσίας είναι 1/850. 

Πληθυσμιακό όμως είναι και το 1/2500 ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Και προς τα εκεί πρέπει να στοχεύουμε. 

Πρέπει λοιπόν ο ΠΦΣ να εκπονήσει με τα Συνεταιριστικά όργανα (ΟΣΦΕ) προτάσεις για συνενώσεις φαρμακείων που θα διασφαλίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ελληνικού Φαρμακείου. Οι συνεχείς προτάσεις μας για κοινή συνεδρίαση των 2 οργάνων ή έστω των 2 προεδρείων έπεσαν στο κενό. 

Συνάδελφοι,

Απευθυνόμαστε σήμερα σε σας, πριν από τις εκλογές του Π.Φ.Σ. Δεν σου καταθέτουμε ένα καλογραμμένο πρόγραμμα και στόχους – που σίγουρα έχουμε - για να αποσπάσουμε την ψήφο σου. Την ψήφο σου την διεκδικούμε με βάση τον «βίο και την πολιτεία» των συναδέλφων μας, που μετείχαν στο απερχόμενο Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., αλλά και από την παρουσία και δράση των άλλων συναδέλφων μέσα στις Γ.Σ. και στους ΤΦΣ που σήμερα μετέχουν στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ φαρμακοποιών και στο ψηφοδέλτιο μας.
Η κατάσταση και η αλαζονεία της πλειοψηφίας στον ΠΦΣ είναι τέτοια σήμερα γιατί τους δώσατε το δικαίωμα να σας θεωρούν δεδομένους
Καιρός
– Να διαψεύσουμε τα δεδομένα τους...
– Να σπάσουμε τις γραμμές τους...
–  Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να επιλέξουμε εκείνους τους ικανούς και έντιμους, που μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων.
 Να διαμορφώσουμε εκείνους τους συσχετισμούς, που να οδηγήσουν σε μια άλλη κατεύθυνση: συνθετική και ικανή πλειοψηφία και ομοφωνία πάνω σε βασικούς άξονες συνδικαλιστικής δράσης. Σήμερα υπάρχουν ψήγματα μιας τέτοιας διάθεσης και εμείς είμαστε έτοιμοι να τα στηρίξουμε και να τα διευρύνουμε. Είμαστε ο μόνος ίσως δευτεροβάθμιος σύλλογος χωρίς αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Δεν υπάρχει η βούληση, όπως υπάρχει στον Φ.Σ.Α και σε πολλούς ΤΦΣ. Όχι βέβαια πάνω σε ψευτοδιλήμματα πλαστής ενότητας, έμμεσου διορισμού και μοιράσματος θέσεων όπου καταγγέλλοντες και καταγγελλόμενοι συνυπάρχουν.
Στις 8 Οκτωβρίου ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
Εμείς για όσα είπαμε και όσα κατορθώσαμε μέσα από συνεχείς απόπειρες απομόνωσης όπως και για όσα ίσως δεν καταφέραμε.
Εσείς για όσα πιστέψατε και με την ψήφο σας κάνατε πράξη.
Με οδηγό την μνήμη είναι καιρός, απέναντι σε παλιούς και πιθανούς νεόκοπους «σωτήρες» να αποδείξουμε ότι δεν ξεχνούμε
– ποιοι αγωνίσθηκαν για την ενημέρωση σου «ιδίοις εξόδοις»
– ποιοι υπερασπίσθηκαν την αλήθεια και την διαφάνεια όταν άλλοι σκοπίμως προσπαθούσαν να την αποκρύψουν
– ποιοι είπαν λόγια κενά γιατί δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να προβούν σε πράξεις
– ποιοι φώναζαν για να καλύψουν την σιωπή των πράξεων τους
Μόνο η ψήφος που ανασύρει μνήμες μπορεί να στηρίξει την ελπίδα και να οδηγήσει
– σε ψύχραιμες επιλογές προσώπων και αξιών.
– σε ανατροπές ξεπερασμένων δομών.
– σε συνδικαλιστικές σχέσεις υγιείς που βασίζονται στον σεβασμό της γνώμης και του διαφορετικού.
ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Η ΨΗΦΟΣ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΤΗ ΣΑΝ ΠΡΑΞΗ

«Το αύριο είναι πιο κοντά από το σήμερα, κι εσύ μετάνιωνε ασταμάτητα για το παρελθόν.
Αν η στέρησή σου είναι από την ελπίδα, φρόντισε να μετανιώσεις από τώρα για το Μέλλον».
Ρ. Ναζίμ

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
– ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ     ΚΙΛΚΙΣ    
– ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     ΗΡΑΚΛΕΙΟ    
– ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ     ΖΑΚΥΝΘΟΣ    
– ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΤΑΚΗΣ    ΠΕΙΡΑΙΑΣ   
– ΚΟΚΚΑ ΜΙΝΑ     ΒΟΛΟΣ   
– ΛΑΖΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ    ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ    
– ΛΑΪΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ     ΒΕΡΟΙΑ    
– ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ     ΑΘΗΝΑ    
– ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ     ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ    
– ΠΙΣΤΟΦΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ     ΚΑΒΑΛΑ    
– ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ     ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ    
– ΡΑΡΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ     ΚΕΡΚΥΡΑ    

 ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


ΤΑΚΤΙΚΟΙ

– ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑΣ     ΑΘΗΝΑ 
– ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΤΖΕΝΗ     ΠΕΙΡΑΙΑΣ   
– ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ     ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    

 ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ

– ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ     ΚΑΛΑΜΑΤΑ    
– ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΤΑΚΗΣ    ΠΕΙΡΑΙΑΣ  
– ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ     ΑΘΗΝΑ    

ΔIEKΔIKOYME EΠIXEIPHMATIKA TO AYPIO ME TOΛMHPEΣ EΠIΛOΓEΣ ΣHMEPA
Μετέχω:
– «για να μην αποφασίζουν άλλοι
– για εμάς, χωρίς εμάς!»
Mετέχω:
– για να μην επαναλαμβάνουμε
κάθε τριετία τις ίδιες διαδρομές!
– για ν’ αλλάξουμε περπατησιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: