Τρίτη, Δεκεμβρίου 21, 2010

Προς άρση της κληρονομικής μεταβίβασης της άδειας του φαρμακοποιού

Θέμα άρσης της de facto κληρονομικής μεταβίβασης της άδειας για την ίδρυση και τη λειτουργία φαρμακείου έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Ο Αν. Λοβέρδος επικαλέσθηκε ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και της τρόικας, προκειμένου να θεσπισθεί ένα μέτρο το οποίο να συνιστά ευθέως απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ενώ κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΦΣ να προτείνουν άμεσα τυχόν πειστική εναλλακτική λύση στην ίδια κατεύθυνση.

Ο υπ. Υγείας ζήτησε πειστική εναλλακτική λύση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας Αντ. Δημόπουλος, η πρόταση του υπουργείου Υγείας συνίσταται στο εξής: Η άδεια κάθε φαρμακοποιού ο οποίος αποσύρεται από το επάγγελμα να επιστρέφει στην κρατική αδειοδοτούσα αρχή, η οποία θα παραχωρεί την άδεια στον πρώτο στη λίστα αναμονής άνεργο φαρμακοποιό, βάσει της αρχής της προτεραιότητας. Όπως σημείωσε ο Αντ. Δημόπουλος, πρόκειται για το σύστημα το οποίο ισχύει στη Γερμανία. Ο Αν. Λοβέρδος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: "Εάν γίνει αυτό, ολοκληρώνουμε την απελευθέρωση του επαγγέλματός σας και δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει πλέον κανείς".

Από την πλευρά τους τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΦΣ δεν ήταν σε θέση να προτείνουν πειστική εναλλακτική λύση, επέμειναν στον μη διαχωρισμό του επιστημονικού από τον εμπορικό χαρακτήρα της άδειας και επιφυλάχθηκαν, ενώ ο υπουργός Υγείας εμφανίσθηκε απολύτως ανυποχώρητος σχετικά με τη λειτουργία του συνόλου των φαρμακείων το Σάββατο, καθώς και με τη ρύθμιση για το rebate προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αν. Λοβέρδος κατήγγειλε με ιδιαίτερη ένταση "συστηματικούς ψεύτες" και μερίδα φαρμακοποιών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, στέλνουν μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο και διαδίδουν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Υγείας έχει συμφωνήσει να παραδώσει τα φάρμακα στα σούπερ - μάρκετ. Ο Αν. Λοβέρδος απείλησε ότι θα παραδώσει πάραυτα τη διαχείριση του θέματος του επαγγέλματος του φαρμακοποιού στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εάν συνεχισθούν η φημολογία και οι πιέσεις εις βάρος του.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, μάλιστα, απειλήθηκε προς στιγμήν φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Αν. Λοβέρδου και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κ. Λουράντου, χωρίς συνέχεια, ενώ ο τελευταίος απηύθυνε ευθέως μομφή κατά του προέδρου του ΠΦΣ Δημ. Βαγιωνά: "Μα, με τον υπουργό είσαι εσύ; Αυτό βλέπω". Σημειώνεται ότι ο Κ. Λουράντος εξέφρασε διαφωνία για το σύνολο των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου - "σκούπα" του υπουργείου Υγείας οι οποίες αφορούν τον κλάδο.

Εξάλλου ο Αν. Λοβέρδος επιβεβαίωσε ρητώς καταγγελία του μέλους της διοίκησης του ΠΦΣ Θοδ. Αμπατζόγλου, σύμφωνα με την οποία "το 'βαθύ κράτος' του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπονομεύει τις προσπάθεις του υπουργού Υγείας να αποπληρώσει άμεσα και στο ακέραιο τις οφειλές του δημοσίου".

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, τέλος, ο υπουργός Υγείας, το πολυνομοσχέδιο - "σκούπα" θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές.

Βενιζέλος Β.

Πηγή: avgi.gr  21/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: