Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30, 2008

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνάδελφοι, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν είναι ένας ακόμα εκλογικός συνδυασμός, ούτε «παρέα» προώθησης προσωπικών φιλοδοξιών Είναι μια μεγάλη ομάδα συναδέλφων, που συνεργάζονται συνδικαλιστικά, γιατί αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα, από τα λίγα που τους χωρίζουν. Στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τους εκλεγμένους σε Δ.Σ και ΠΦΣ , συμμετέχουν συνάδελφοι που ήταν παλιότερα στην πρώτη γραμμή αλλά τώρα έχουν δώσει τη θέση τους στη νεότερη γενιά, συνάδελφοι νεότεροι και νεότατοι του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού μας κινήματος. Όλοι συλλογικά προσπαθούν να συνεισφέρουν στο κοινό καλό. Μια καλή συνάδελφος λοιπόν, αναπληρωματική αντιπρόσωπος, με επαφή με τα Γερμανικά δρώμενα συνεισέφερε και με το παρακάτω σημείωμα. Είναι από το αρχαιότερο Γερμανικό Φαρμακευτικό περιοδικό ΄΄Deutsche Apotheke Zeitung΄΄ (έτος πρώτης έκδοσης 1861).

΄΄Η μάχη για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Φαρμακείου σε πλήρη εξέλιξη΄΄

Στις 3/9/08 άρχισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο η αποφασιστική μάχη για το μέλλον του Φαρμακείου στην Ευρώπη.
7 ώρες διήρκεσε η ανταλλαγή πυρών με ισχυρισμούς εκατέρωθεν , ενώπιον του Έλληνα προέδρου κ. Σκουρή. Στις 12/12/08 ο εισαγγελέας Yves Bot ,θα κάνει την τελική αγόρευση και την άνοιξη του 2009 αναμένεται η απόφαση.
Το δικαστήριο συγχώνευσε 2 προσφυγές:
1) προσφυγή της Ιταλίας κατά τις Celesio,η οποία έχει αγοράσει φαρμακείο Communale.
2) προσφυγή του ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας-Saarland- που έχει επιτρέψει τη λειτουργία φαρμακείου της Doc Morris-που ανήκει πλέον στον όμιλο Celesio-κατά του ομοσπονδιακού Γερμανικού νόμου.
-Ποιοι είναι οι αντίπαλοι:
Υπέρ της αλλαγής του υπάρχοντος καθεστώτος είναι:
-Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν
-Η κυβέρνηση του κρατιδίου Saarland(CDU)
-Η Celesio (θέλει αλυσίδες καταστημάτων).
Κατά της αλλαγής μάχονται:
-Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας και Οι αντιπρόσωποι των Κυβερνήσεων Αυστρίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Λετονίας και Φιλανδίας.
Εντυπώσεις από τη Δίκη:
-Η Γερμανία υποστηρίζει ότι το κοινοτικό δίκαιο, δε μπορεί να καταργήσει το γερμανικό νόμο.
-Η Ελλάδα τονίζει, πως το Φαρμακείο δεν είναι μόνο εμπορική επιχείρηση και μόνο η ανεξαρτησία του διασφαλίζει ένα λειτουργικό σύστημα Υγείας και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «πρώτη φορά στον κόσμο πολυεθνική εταιρεία θα δεχόταν να έχει το ‘πάνω χέρι’ ο υπάλληλος φαρμακοποιός τους»…..
-Η Ισπανία κατηγόρησε σκληρά την Κομισιόν ότι «αρμόδιος για τόσο σημαντικά θέματα θα ήταν το συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Βουλή».
-Εκπρόσωπος των Γερμανών Φαρμακοποιών τόνισε ότι μόνο το υπάρχον καθεστώς, μπορεί να διασφαλίσει την αποφυγή της άγριας κερδοσκοπίας.
Το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: